BiH dobija novih 11 kilometara autoputa

46

Federacija BiH dobiće na Dan državnosti Bosne i Hercegovine 11 novih kilometara autoputa. Naime, JP Autoceste FBiH privodi kraju radove na izgradnji Zeničke zaobilaznice, a ovo je zbog velikog broja klizišta i prisustva podzemnih voda i jedna od najzahtjevnijih dionica na Koridoru.

– Plan za ovu godinu uspješno je realiziran završetkom izgradnje novih kilometara Zeničke obilaznice. Jedanaest kilometara Zeničke obilaznice predstavlja najzahtjevniji poduhvat na Koridoru 5c i to uglavnom zbog zahtjevnog terena – objavili su iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

Zenička obilaznica obuhvata dionice Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio dionice Donja Gračanica – tunel ”Zenica”. Na obilaznici se nalazi 13 objekata, što u procentima čini 48% od ukupnih 11 km trase. Ukupna investicijska vrijednost radova iznosila je 225 miliona eura.

Sredstva su osigurana putem međunarodnih finansijskih institucija (KFAED, EBRD, OPEC) kao i iz bespovratnih sredstava Evropske unije u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).