Do aerodroma u Tuzli uskoro će voditi moderna saobraćajnica

0
63

Paralelno s uređenjem i proširenjem Međunarodnog aerodroma u Tuzli pristupilo se i izgradnji moderne saobraćajnice koja će voditi do ove zračne luke. Cjelokupan projekt uskoro će biti završen, a modernije ceste će u narednom periodu biti i na drugim lokalitetima u regiji Tuzlanskog kantona.

Naime, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o prekategorizaciji pet lokalnih cesta u regionalne na području Tuzlanskog kantona, što će doprinjeti većim investicionim ulaganjima od Kantonalne direkcije regionalnih cesta.

Ideja za prekategorizaciju cesta je potekla iz ove direkcije, koja je potom putem resornog kantonalnog ministarstva usvojena u Vladi Tuzlanskog kantona te je upućena Federalnoj vladi na usvajanje.

Vlada FBiH je na sjednici 12. maja ove godine donijela odluku po kojoj lokalne ceste Brnjik – Vražići – Humka – Zovik, Kalesija – Međeđa – Sapna, Priboj – Teočak, Klokotnica – Lukavica – Kapetani i R – 469 – Međunarodni aerodrom Tuzla postaju regionalne ceste.

“Na ovu inicijativu smo se odlučili zbog toga što je Direkcija regionalnih cesta TK vodila brigu o ovih pet cesta koje su lokalne i nisu u nadležnosti direkcije još od ratnog perioda, a nadležni smo za održavanje regionalnih cesta. Ova odluka sigurno će doprinijeti razvoju ovih cesta kroz značajnija infrastrukturna ulaganja u odnosu na prethodne godine, kroz rekonstrukcije, sanacije i drugo. Odmah po stupanju na snagu odluke o prekategorizaciji, direkcija će krenuti u značajniju realizaciju aktivnosti na rekonstrukciji ceste Priboj – Teočak, a u budućnosti će u našem fokusu biti i ostale prekategorisane ceste”, kazao je direktor Katonalne direkcije regionalnih cesta Zijad Omerčić.

On je objasnio da na ovih pet prekategorisanih cesta neće doći do značajnijeg ulaganja kada je u pitanju redovno i zimsko održavanje, jer je te poslove direkcija radila i u proteklim godinama.

“Međutim, sigurno će doći do značajnijeg ulaganja u smislu izgradnje, rekonstrukcije i sanacije ovih cesta u budućnosti, jer je potrebno dovesti ove ceste u kategoriju regionalnih i na terenu. Dakle, potrebno ih je uraditi tako da zadovoljavaju propisane kriterije regionalnih cesta, kao što je, naprimjer, propisana širina kolovoza i drugo”, dodao je Omerčić, naglašavajući da Direkcija regionalnih cesta konstantno radi na poboljšanju regionalne putne infrastrukture na području cijelog Tuzlanskog kantona.

Projekat koji zbog njegove obimnosti i značaja posebno ističe je završetak izgradnje treće take na regionalnoj cesti R-469 Živinice-Međaš, čime će se osigurati brži i sigurniji saobraćaj na ovoj veoma prometnoj dionici.

Ovim se, prema Omerčićevim riječima, rješava bitan segment regionalne cestovne infrastrukture, jedne od najznačajnijih regionalnih cesta, jer vodi do Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Trenutno stanje regionalnih cesta u Tuzlanskom kantonu nije na zadovoljavajućem nivou, naveo je on, jer je na većini dionica potrebna sveobuhvatna rekonstrukcija, dok je na nekim dionicama potrebna sanacija i drugi radovi.

“Dobra cestovna infrastruktura je preduslov za ozbiljan razvoj privrede. Uzimajući u obzir sadašnje stanje ekonomije naše zemlje, potrebno je brže nastaviti stvarati bolje uslove, koji omogućavaju normalno tržišno poslovanje, razmjenu dobara, roba i usluga. Jedan od osnovnih koraka je povezati regije, ljude, industriju i trgovinu, a sve to počinje izgradnjom kvalitetne cestovne infrastrukture”, naglasio je Omerčić.

Cilj Direkcije regionalnih cesta TK za naredni period je sanirati postojeće i izgraditi nove ceste u skladu sa kriterijima i međunarodnim standardima. U konačnici ovo će dovesti do kvalitetnijeg i sigurnijeg protoka roba i putnika u najmnogoljudnijoj regiji u Federaciji BiH.