Njemačka firma otvorila pogon u Prijedoru

48

U industrijskoj zoni Celpak u Prijedoru danas je otvoren proizvodni pogon njemačke firme Roundliner, koja se bavi proizvodnjom plastičnih vreća za industrijsku ambalažu.

Finansijski direktor Roundliner-a Feliks Zontag, rekao je da je ova njemačka firma tražila pogodan ambijent za investiciju i da ga je pronašla u Prijedoru.

– U obzir smo uzeli logističke i transportne uslove, troškove radne snage, političku stabilnost i blizinu EU i vrlo smo zadovoljni korektnom saradnjom sa Gradskom upravom Prijedor – izjavio je Zontag.

Direktor prijedorskog ogranka Roundliner-a Osman Džamastagić, podsjetio je da su radovi na pogonu površine 1.200 metara kvadratnih počeli 27. februara, a da je sa šest zaposlenih prva proizvodnja počela već u julu.

– Trenutno imamo 14 zaposlenih, uglavnom žena, i radi se na pet mašina u dvije smjene. Do kraja godine plan je 17 mašina i do 50 radnika. Do sada smo dva kamiona izvezli sa po 32 palete, a jedan kamion spreman je za petak sa gotovim proizvodima za Češku i Njemačku, budući da se kompletna proizvodnja izvozi – naveo je Džamastagić.

On je rekao da je riječ o plastičnim vrećama za transport robe u buradima poput ljepila, farbe, pudera, brašna i slično, kako bi se eliminisali troškovi pranja i čišćenja, gdje se vreća rashoduje, a bure ostaje čisto.

– Gradska administracija, Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora Preda-PD, izvođač građevinskih radova Unijat M i sva komunalna preduzeća koja su radila infrastrukturu i instalacije, dala su doprinos da ovo uspijemo, svi su bili spremni da pomognu i sa svima smo imali odličnu saradnju, tako da nas ni vanredna situacija zbog korone nije omela u planovima – istakao je Džamastagić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da je strategijom ekonomskog razvoja grada predviđen čitav set mjera pomoći domaćim i stranim investitorima, kao i kompletna institucionalna podrška.

– Povoljan otkup zemlje za privrednike i proizvodnu djelatnost omogućili smo skupštinskom odlukom, zatim pomoć prilikom pribavljanja potrebne dokumentacije realizovali smo zajedno sa agencijom Preda, a uredili smo i infrastrukturu jer je ovo bio prostor zarastao u šumu. Njima se dopala ta kooperativnost – rekao je Đaković.

Prema njegovim riječima, Roundliner je jedan od primjera gdje je predstavnik dijaspore bio u kontaktu sa investitorima iz Njemačke i inicirao da dođu u Prijedor, a nakon razgovora sa čelnicima Gradske uprave upućeni su na druge investitore u Prijedoru, poput “Austroneta”, da bi čuli njihova iskustva.

– To ih je opredijelilo za Prijedor. Ovo danas je prva od tri hale koje planiraju graditi. Procjena je oko 200 zaposlenih kada bude pun kapacitet. U pitanju je lakši posao i većina zaposlenih će biti žene – napomenuo je Đaković.

On je podsjetio da industrijska zona Celpak sada ima pet proizvodnih pogona različitih investitora u različitim fazama, te da su u toku pregovori sa još pet potencijalnih grinfild investitora, čime bi ova zona imala oko 1.500 radnika.