Nove investicije u opštini koja nema nezaposlenih

0
61

Nova ulaganja u derventsku privredu, otvaranje novih radnih mjesta i dolazak novih investitora na područje opštine nije prekinula ni trenutna epidemiološka situacija.

Zajedničkim ulaganjem domaćih i stranih investitora, uz podršku lokalne zajednice, niče nova industrijska zona koju je načelnik opštine Milorad Simić okarakterisao kao odličan primjer zajedničkog angažmana privrednika i lokalne uprave odnosno uspješan vid javno-privatnog vlasništva.

Kako je objavljeno iz Opštine Derventa, inicijativu za izgradnju nove industrijske zone pokrenuo je derventski privrednik Milanko Balešević, vlasnik firme „MB Motors“. Zona će se prostirati na 24.000 kvadratnih metara i u nju će biti uloženo oko 20 miliona maraka te obezbijeđeno 200 novih radnih mjesta.

Firma „MB Motors“ gradi sportsko-rekreativni  centar, površine 1.600 metara kvadratnih  sa futsal salom, teretanom i dijelom ugostiteljskog objekta  koji će zapošljavati oko 15 radnika.

Objekat  tržnog centra „Robot“,koji je u fazi izgradnje prostiraće se na površini od  4.500 metara kvadratnih i zaposlenje u  njemu će naći  65 radnika.

Još jedan tržni centar će graditi svoj objekat u ovoj zoni, to je „Vokel“ koji se bavi prodajom sanitarija, keramike i vodoinstalacija. Planiran je objekat veličine oko 5.000 metara kvadratnih, a zaposlenje će dobiti oko 40 novih radnika.

Nove firme, Nijemci šire investiciju

Dio zemljišta u ovoj zoni kupio je i domaći investitor iz Osinje, koji je trenutno u proceduri registracije firme koja bi trebala da se bavi proizvodnjom roletni i dijelova i opreme za PVC stolariju, a jedan dio zemljišta je kupio i italijanski investitor koji planira da pokrene proizvodnju dijelova za šahtove.

To su njemački  investitori Tomas i Veronika Drittenpreis, vlasnici kompanije „Tehpro CNC“ ,koji uspješno posluju u Derventi od 2008.godine. Kompanija ima dva proizvodna pogona u Osinji i Derventi gdje se na CNC mašinama proizvode dijelovi  za  automatizovanu proizvodnju automobila. Sa ciljem proširenja proizvodnih kapaciteta  u okviru industrijske zone kupljeno je zemljište površine 61.287 metara kvadratnih na kojem je planirana  izgradnja poslovnih objekata-proizvodnih hala površine oko 17.000 metara kvadratnih.

Firma trenutno zapošljava 170 radnika, ali planira prijem novih u skladu sa proširenjem kapaciteta.

U servisno – komunalnoj zoni domaći investitor Dalibor Dobrić, vlasnik firme „Metalpro“ gradiće poslovne objekte za  trgovinsko-uslužnu djelatnost  i proizvodni pogon u sektoru obrade metala. Gradnja poslovnog objekta će biti u dvije faze. U prvoj fazi gradiće se objekat veličine 1000 metara kvadratnih i njegov završetak je planiran u toku iduće godine dok će preostalih 700 metara kvadratnih poslovnog prostora biti rađeno po završetku prve faze.

Planirano je zaposlenje 12 radnika.

Stambeni projekti

Dio zone ostaje  za stambenu izgradnju  gdje je planirana rekonstrukcija postojećeg objekta u stambeni objekat sa oko dvadeset stanova te ostavljen dio zemljišta za izgradnju jedne nove stambene zgrade u kojoj bi se takođe gradilo dvadeset stanova.

U ovoj zoni trenutno se gradi ulica pored nekadašnjeg preduzeća „Rad“ koja će povezati ulice 1. maja i Željezničku,a gradi se zajedničkim sredstvima pomenutih privrednika i opštine. Izvođač radova je derventsko preduzeće „Geokop“.

Privrednici su  obezbijedili 100.000 KM za izgradnju podzemnih instalacija, kanalizacije i odvod fekalnih i oborinskih voda. To je potvrdio i Milijan Stojčić iz derventskog  komunalnog preduzeća koji provodi nadzor nad radovima u oblasti vodovoda i kanalizacije.

„U toku je izgradnja kanalizacije u dužini od 280 metara i oborinske kanalizacije na 340 metara koja se završava sa separatorom ulja i masti kroz pomenutu ulicu,a koji se dalje nastavlja kroz  Željezničku ulicu prema budućem prečistaču kod nove „Mehanike““, rekao je Stojčić.

Iz opštinskog budžeta za izgradnju ulice je izdvojeno 142.000 KM. Opštinska sredstva će biti utrošena na asfaltiranje, izgradnju trotoara i rasvjete.

Završetak radova planiran je u narednih 45 dana.