Počela gradnja javne kolektivne garaže u Sarajevu

46

Počela je gradnja javne kolektivne garaže G3 u sarajevskoj ulici Kolodvorska.

Ugovor su u julu potpisali ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i direktor firme Unigradnja Mustafa Duraković.

Ukupna vrijednost projekta iznosi šest miliona KM, od čega će KS izdvojiti 4,4 mil KM, a Općina Novo Sarajevo učestvuje u projektu sa 1,5 mil KM vrijednim zemljištem.

Podzemna garaža će se graditi na već postojećem parkingu, preko puta objekta Hitne pomoći, ispod kojeg će se izgraditi još dvije podzemne etaže.

Ovim projektom će građani, umjesto sadašnjih 40-ak mjesta, dobiti na raspolaganje ukupno 165 parking mjesta, a garaža će obuhvatiti oko 4.000 kvadratnih metara korisne površine.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo rekao je ranije da se garaža gradi u izuzetno opterećenom lokalitetu kada je riječ o saobraćaju u mirovanju. Dodao je kako je ovo prvi model javno-javnog partnerstva, odnosno prvi put dva nivoa vlasti zajednički ulaze u izgradnju jednog infrastrukturnog projekta.

“Po završetku objekta, zajednički ćemo odrediti upravitelja. Ona sredstva koja Općina na osnovu svog ulaganja bude dobijala će dalje ulagati u izgradnju mreže parkinga i podzemnih garaža, poručio je načelnik Koldžo. Naglasio je da će se lokalnom stanovništvu omogućiti da pod povoljnijim uslovima dobije dugoročni zakup parking mjesta”, pojasnio je.

Kako je vijećnik Općine Novo Sarajevo Srđan Srdić naveo, na početak radova se čekalo 10 do 12 dana, a planirano je da radovi budu okončani do 15. novembra.