Završen je Balkanski tok

48

– Balkanski tok je završen, povezan je sa gasovodom u Srbiji. Zvanični događaji u vezi sa završetkom gasovoda se ne održavaju zbog pandemije koronavirusa, ceremonija će vjerovatno biti održana kasnije – rekao je izvor, a prenose ruski mediji.

Balkanski tok je krak Turskog toka kojim će ići ruski gas do Srbije i dalje ka Evropi.

BiznisInfo podsjeća da je planirana gradnja i kraka ovog gasovoda kroz BiH. Gas će u BiH doći preko Srbije. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u oktobru 2020. godine da će Srbija do kraja godine u potpunosti završiti izgradnju gasovoda od bugarske do mađarske granice. Izgradnja srpske dionice Turskog toka započeta je u martu 2019. godine, prenosi Blic.

Vučić je na poziv turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, u januaru ove godine boravio u Istanbulu, i prisustvovao svečanosti povodom puštanja u rad dionice gasovoda Turski tok.

Rusija inače gradi Turski tok sa dva cjevovoda, a ukupan kapacitet je oko 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak gasovoda je namijenjen snabdijevanju domaćeg tržišta Turske, a drugi za zemlje južne i jugoistočne Evrope, dok je kapacitet svakog kraka gasovoda po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Drugi krak gasovoda ide od Turske kroz Bugarsku preko Srbije, a zatim dalje do Mađarske, a u planu je da se nastavi prema Slovačkoj i Austriji.