Zbog brojnih peripetija investitor odustao od kupovine Fabrike duhana Mostar

100
fdm

Posljednja šansa za prodaju Fabrike duhana Mostar je pala u vodu, nakon što je od investiranja odustao švicarski poduzetnik Mirsad Rahimić, rođeni Mostarac koji je želio pomoći svome gradu. Kako Klix.ba doznaje Rahimić je zbog kupovine mostarske fabrike u rodnom gradu dva mjeseca vodio pregovore, ali je na koncu bio primoran odustati od investiranja zbog niza peripetija koje su se pojavile prilikom pokušaja kupovine nekada poznate mostarske firme.

Kako saznajemo Rahimić je bio spreman uplatiti novac, ali je to mogao uraditi bez mogućnosti da uđe u posjed objekta dok se ne riješe neke tužbe koje su u postupku već godinama.

Izdvojiti milionska sredstva za firmu bez mogućnosti ulaska u posjed bez sumnje bi svaki investitor smatrao čudnim, pa ne čudi što je tako na koncu postupio i Mostarac iz Švicarske.

Ovo je uništilo svaku nadu za ostvarivanje dugo čekanih prava bivšim radnicima mostarske fabrike koji su već 13 godina u agoniji zbog neuvezanog radnog staža.
”Ovo je za nas bila nada da ćemo dočekati uvezivanje radnog staža i konačno otići u penzije koje zaslužujemo”, kazala je za Klix.ba Aida Kajtaz koja je jedna u nizu obespravljenih radnika.

Podsjeća da je 30-ak njenih kolega iz nekadašnje tvornice otišlo na onaj svijet ne dočekavši rješavanje problema koji je sve podjednako bolio i tištio.

”Izgubila sam nadu da će se ovo riješiti. Više nema šansi za prodaju, sad je samo stečajni postupak moguć, od kojeg mi nemamo ništa. Mogu samo čekati da navršim 65 godina i steknem pravo na starosno penziju, koja će biti minimalna”, kaže rezignirana Aida.

Podsjetimo, proizvodnja u fabrici koja je s kapacitetima na 20 dunuma zemlje radila i u najtežim ratnim vremenima okončana je 2007. godine. Kasnije su uslijedile borbe radnika za svoja prava, ali i opstanak preduzeća u kojem su proveli radni vijek.

Iza FDM-a je ostalo 19 miliona KM duga, od čega 10 potražuje Porezna uprava, a ostalo drugi povjerioci. Posebno je veliki dug ostao prema 130 nekadašnjih radnika.

Procijenjena vrijednost kompleksa FDM-a iznosila je čak 21 milion. No, zbog niza tužbi i dugovanja, nekretnine jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH, u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, trebale su prema posljednjoj odluci Općinskog suda u Mostaru biti prodate za tri miliona KM.

Sad se sve vratilo na stanje u kojem se očekuje potez Vlade FBiH i provedba stečajnog postupka.

Klix.ba