Abraham grupa uložiće tri miliona maraka u pokretanje Aluminijevog anodnog pogona

0
60

Mjesec dana nakon što je počela proizvodnja trupaca u Ljevaonici, čiji je trenutni pogon osposobljen za samo 30%, iz Aluminija dolazi još jedna novost. Kako su za Večernji list rekli, u 2021. godini žele pokrenuti i anodni pogon.

Proizvodnja budućnosti

U prošlosti je Aluminij proizvodio anode samo za upotrebu u vlastitoj elektrolizi te je i pogon bio prilagođen proizvodnji anoda potrebnih za rad njihove elektrolize. Svaka tvornica koristi različite anode oblikovane za njihov postupak elektrolize, a sada Aluminij želi na tržištu ponuditi anode za druge aluminijske kompanije. Da bi to mogli učiniti, trebaju proći inspekciju anodnog pogona koja uključuje detaljan plan modifikacije pogona.

“Aluminijska industrija jedna je od najzahtjevnijih, a modifikacija pogona trom je proces. Prvo moramo pregledati pogon kako bismo znali što je u radnom stanju i koji su troškovi popravka”, kazali su Večernjem iz menadžmenta Aluminija.

Pregovori s kompanijama

Menadžment Aluminija već je u pregovorima s potencijalnim kupcima.

“Početak proizvodnje anoda nije moguć bez osiguranja krajnjeg kupca jer svaka kompanija koristi anode posebnog oblika. Sada smo u pregovorima s nekoliko kompanija za sirove i pečene anode”, kazali su.

Modifikacija anodnog pogona je spora i ako se sve odvija prema planu, to se neće dogoditi prije posljednjeg tromjesečja 2021. Ali da bi bilo sve spremno, mora se početi odmah.

“M. T. Abraham grupa morat će uložiti 3 miliona KM za preinaku i pokretanje anodnog pogona. Izmjene će napraviti NFC, naš kineski partner, u saradnji s njemačkom firmom Outotec”.