Dok traje kriza bez presedana, bijeljinska kompanija ušla na nova tržišta

47

U godini koju je obilježila kriza kakvu svijet do sada nije vidio, bijeljinska kompanija za preradu voća i povrća i proizvodnju gotovih jela “Sava Semberija” uspjela je isplatiti sve svoje proizvođače, ispoštovati plan proizvodnje i nastaviti izvoz u inostranstvo, ali ući i na neka nova tržišta.

Direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović rekao je Srni da je realizovan plan prerade i proizvodnje gotovih poljoprivrednih proizvoda od oko 8.000 tona, te da su svi poljoprivredni proizvođači u ovoj godini, bez obzira na to da li su imali potpisane ugovore ili ne, bili ispoštovani.

Filipović je istakao da je “Sava” i ove godine, u nezapamćenoj godini krize izazvane pandemijom virusa korona, uspjela da izveze svoje proizvode u količini od 85 do 90 odsto u Njemačku, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Kanadu, Švedsku, Švajcarsku i Crnu Goru, a od prije 15 dana i u Srbiju gdje su ušli na tržište, u velike trgovačke centre “Mercator”, “Roda” i “Idea”.

Dva nova radnika

– Naša proizvodnja, uz sve probleme izazvane pandemijom, uspješno je izvezena na strano tržište, iako tamo ne rade trgovinski i hotelski lanci, te je automatski naplata išla teže, a i nama je, s druge strane, bilo neophodno da platimo avans za ono što je “Savi” neophodno za proizvodni proces – rekao je Filipović.

On je naveo da se uz sve napore u sezona u “Savi” uspješno privodi kraju, dodavši da je zaposleno dvoje ljudi, a da niko nije otpuštan, te da zaraženih virusom korona nisu imali.

Po preporukama Vlade Republike Srpske, resornog ministarstva i naredbama Republičkog i Gradskog kriznog štaba, vršili smo dezinfekciju na dnevnom nivou – rekao je Filipović.

On je napomenuo da “Sava” proizvodi sok od paradajza, ajvar, pinđur, list-papriku, papriku, grašak, boraniju, gotova jela.