Bh. privrednici odlučni u jačanju domaće proizvodnje

47

Pandemija koronavirusa nas je naučila da država mora imati jaku prehrambenu i farmaceutsku industriju te nezavisan elektroenergetski sektor. Ovo je jedna od teza sa današnjeg predstavljanja strateških smjernica inicijative za jačanje domaće proizvodnje i stvaranje samoodržive ekonomije BiH simboličnog naziva “Mi to možemo”.

Na konferenciji za medije u Sarajevu jedan od organizatora Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI, kazao je kako je ideja nastala prije dva ili tri mjeseca kada je panika bila veća nego danas, a granice zatvorene.

“Nas 22 iz ekonomskog sektora smo sjeli i dogovorili da zajednički damo svoj doprinos. Zatvorene granice učinile su nas ovisnim o vlastitoj proizvodnji, a shvatili smo da u fokus uvijek treba staviti prehrambenu industriju, farmaceutsku te elektroenergetski sektor. Tada smo inicirali oko 150 mjera koje bi trebale napraviti naredni korak te dovesti do jačanja domaće proizvodnje i stvaranja domaće ekonomije samoodrživom”, izjavio je Bukvić.

Dodao je da je suština ideje supstitucija izvoza i promocija uvoza jer BiH godišnje uveze dvije milijarde KM hrane više nego što izveze, a da je uvoz farmaceutskih proizvoda na nivou od 700 miliona KM.

“Kad je kriza, naši privrednici su vitezovi, vitezovi ovog doba. Iza njih treba da dođu bankari, oni koji će osigurati povoljna sredstva. Javni sektor treba da doživi masovno okrupnjavanje, treba značajno podržati rađanje i rast startupa. Mediji treba da kroz kampanju javnog obrazovanja ponove značaj domaće proizvodnje, a na sve treba da se nadovežu zakonodavci dajući podršku domaćoj ekonomiji”, rezimirao je Bukvić.

Rusmir Hrvić, predsjednik uprave AS Holdinga, kazao je kako je prehrambena industrija kod nas u kriznim danima pokazala svoju vrijednost.

“Za razliku od drugih zemalja mi nismo imali nestašica, nakon dva ili tri dna sve se konsolidiralo. Na ovim osnovama treba raditi dalje jačanje, a ova incijativa predstavlja zapravo vertikalnu integraciju. Posebna je važnost poljoprivrede koja treba da bude strateška grana, a ne kao do sada socijalna. Strateške grane u svakoj zemlji država značajno pomaže, tako treba i kod nas”, izjavio je Hrvić.

Nataša Pucar, direktorica koorporativnih komunikacija Studen Holdinga, koji obuhvataju jedine proizvođače ulja i šećera u BiH, kazala je da zahvaljujući domaćim proizvođačima građanima nikad nije došlo u pitanje snabdijevanje glavnim namirnicama.

Novinarima su se još obratili Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka, Elvir Švrakić, predsjednik Asocijacije elektronskih medija i Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.