Javno preduzeće “Lokom” udvostručilo proizvodnju organske hrane

0
58

Javno preduzeće “Lokom” veliku pažnju posvećuje organskoj proizvodnji, a veliki interes građana za kupovinom i konzumiranjem domaćih proizvoda, rezultirao je proširenjem proizvodnih kapaciteta novim plastenicima i površinama na otvorenom.

Kupci su vrlo brzo nakon pokretanja ovog projekta prepoznali razliku između organski proizvedene hrane i onih proizvoda koji se mogu kupiti na pijacama i policama supermarketa.

Od ove godine poljoprivredna proizvodnja je proširena na oko 700 metara kvadratnih dodatnog prostora kada je u pitanju plastenička proizvodnja i proizvodnja rasada sezonskog cvijeća. 

Proljetna sjetva je već završena, u plastenicima su već zasađene određene sorte paradajza, krastavaca, paprike i patlidžana, a proizvodne površine su gotovo udvostručene, proizvodnja je proširena i na otvoreno polje, te je na lokalitetu u Bojniku zasađeno blizu deset duluma krompira, tako da će građanima biti na raspolaganju i organski uzgojeni krompir.

“Dosadašnja proizvodnja bila je bazirana na oko 700 metara kvadratnih zaštićenog prostora, a od ove godine, proizvodne površine su gotovo udvostručene tako da ćemo moći proizvesti znatno veće količine organski zdravih poljoprivrednih proizvoda. Značajno je povećana i plastenička proizvodnja, sa dodatnih 600 metara kvadratnih plasteničkog prostora, a u pripremi je i plastenik u kojem će se od narednog proljeća krenuti sa proizvodnjom vlastitog rasada sezonskog cvijeća“, ističe Adnan Šabanović iz preduzeća “Lokom“, zadužen za organsku proizvodnju.

On pojašnjava da organska proizvodnja nije samo proizvodnja bez vještačkih đubriva i hemikalija, nego se ona bazira na organskim principima uzgoja, a JP “Lokom“ posjeduje i certifikat za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje.

“Svježe, tek ubrano povrće, uzgojeno na prirodan način, bez upotrebe bilo kakvih pesticida i umjetnih gnojiva, kao i prethodnih godina, građani će moći kupovati upravo na proizvodno -edukativnom poligonu na Mojmilu, u ulici Ferida Srnje bb, ali i u Bosanskoj tržnici na Dobrinji, a ovi proizvodi i dalje će se moći naći na prodajnom mjestu kod sportske dvorane Dobrinja, s obzirom da je potražnja zaista velika”, stoji u saopćenju.