Najskuplju cestu u Hrvatskoj gradit će i firma iz Bosne i Hercegovine

0
76

U Hrvatskim cestama jučer su donijeli odluku da najskuplju cestu u Hrvatskoj, dionicu DC403, od čvora Škurinje do luka Rijeke, gradi konzorcij firmi iz Slovenije, Hrvatske i BiH. Riječ je o firmama Kolektor CPG, GP Krk i Euro-Asfalt, konzorciju koji je za taj posao ponudio 456,3 miliona kuna bez PDV-a, prenosi Vecernji.hr.

Na nadmetanje za gradnju tih 2.977 metara glavne trase i 380 metara spojne ceste stiglo je pet ponuda koje su otvorene sredinom decembra prošle godine.

Procijenjena vrijednost radova iznosila je 461 milion kuna, a gradnja te dionice tako je skupa zbog objekata među kojima su tunel Podmurvice (1.253 metra), vijadukt Piopi (316 metara), vijadukt Mlaka (144 metra) te jedan pružni podvožnjak dužine 56 metara.

Osim konzorcija čija je ponuda na kraju i odabrana, za gradnju ceste koja je strateški važna za riječku luku stigle su i ponude China Road and Bridge Corporation (CRBC), firme koja već gradi Pelješki most, a Kinezi su za taj posao ponudili cijenu od 469 miliona kuna.

Preduzeće za ceste iz Slavonskog Broda u zajednici s turskom kompanijom Yapi Merkezi Insaat Ve Sanayi ponudilo je 574,7 miliona kuna. Italijanski konzorcij koji čini Rizzani de Eccher i Consorzio Infrastrutture S.C.A.R.L. ponudio je pak 478,7 miliona kuna, a austrijski Strabag 511,1 milion kuna. A sve te ponude odbijene su jer prelaze procijenjenu vrijednost radova.