Ribnjak Janj izvozi 70 posto ukupne proizvodnje ribe u BiH

0
63

Banjalučko “Tropik ribarstvo – ribnjak Janj” prepoznatljivo je na domaćem i inostranom tržištu jer oko 70 posto ukupne proizvodnje ribe u BiH izvozi u zemlje EU i na tržište Cefte, kazao je nakon posjete ovom preduzeću ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac

“To je impozantno i razgovarali smo kako taj posao unaprijediti, s obzirom da postoje mogućnosti daljeg proširenja kapaciteta ove firme. Postoji potreba za pregovore sa Evropskom komisijom radi povećanja kvota za izvoz ove robe u zemlje EU, a BiH izvozi oko 500 tona, što nije dovoljno. Dakle, o tome ćemo pregovarati sa Evropskom komisijom”, rekao je Košarac novinarima nakon posjete pomenutom banjalučkom preduzeću.

Košarac je izrazio zadovoljstvo postojanjem plana investiranja u ovom preduzeću.

“Mislim da će naše ministarstvo, u skladu sa ovlaštenjima, učiniti sve da proizvođači iz Republike Srpske mogu da svoju robu plasiraju u EU, Ceftu i na neka druga tržišta poput Kine, Rusije, Arapskih emirata i slično, sa kojima postignemo međunarodne ugovore”, rekao je Košarac i dodao da domaću preradu, radi izvoza, treba i dalje usklađivati sa međunarodnim i drugim standardima.

Direktor firme “Tropik ribarstvo – ribnjak Janj” Zoran Tepić zahvalio je ministru Košarcu za posjetu, ovom, izvozno orijentisanom preduzeću.

Roba za izvoz

“Svu proizvedenu robu i u ovim teškim vremenima, usljed pojave virusa korona, izvozimo na inostrana tržišta, čime pomažemo ekonomiju Republike Srpske i BiH. Lider smo u proizvodnji ribe i imamo ribnjake i u Ribniku i Jezeru, a u Banjaluci je prerađujemo i plasiramo, najvećim dijelom, u zemlje regiona i EU”, rekao je Tepić.

Tepić je ponovio da ova firma plasira u EU 70 posto ukupne proizvodnje ribe u BiH, a 30 posto na domaće tržište.

“Spremno smo dočekali probleme zbog pojave virusa i adekvatno odgovorili tom izazovu. Ipak, u aprilu smo imali najveće gubitke, odnosno 70 posto manje prihoda u odnosu na isti mjesec lani. Pomoć od Savjeta ministara nikada nije izostajala i drago mi je što u tom smjeru idu nastojanja ministra Košarca koji nas je danas posjetio”, rekao je Tepić.

Nagrada za kvalitet

“Tropik ribarstvo” je zaduženo za sektor proizvodnje i preradu ribe kao sestrinska firma u okviru preduzeća “Tropik trejd” Beograd, čija je osnovna djelatnost proizvodnja, uvoz i distribucija žive, svježe i smrznute ribe. Proizvode prodaje u Srbiji, BiH i izvozi ih na tržišta Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Italije i Njemačke, a na sajtu ove firme se navodi i da preko njih ide više od 70 posto ukupnog izvoza ribe iz BiH.

Dobitnici su, između ostalog, Zlatne evropske nagrade za kvalitet u prehrambenoj industriji u Parizu.

Standard sigurnosti hrane (HACCP) su u proizvodnju uveli 2008, a iste godine pogon za preradu ribe u Banjaluci registrovan je za izvoz ribe u EU.

Plasman na nova tržišta

Ministar Košarac je kazao da će se sa Evropskom komisijom pregovarati i o izvozu druge robe iz BiH.

“Najbolji oblik zaštite domaće proizvodnje jeste mogućnost da BiH potpiše međunarodne ugovore i time omogući plasman svojih proizvoda na neka nova tržišta”, naveo je Košarac.

Košarac je napomenuo da se na tom planu radi i na potpisivanju ugovora sa Rusijom, što bi omogućilo bolje spoljnotrgovinsko poslovanje domaćih kompanija koje se bave preradom ribe, ali i drugog mesa.