Turistička sezona u BiH je propala, ranije rezervacije otkazane, novih skoro i nema

42

Štete u turizmu prouzrokovane pandemijom koronavirusa su ogromne. Turistički radnici tvrde da je sezona definitivno propala, te da se strani turisti uglavnom javljaju kako bi se raspitali o trenutno situaciji, ali rijetko rezervišu. Ranije napravljene rezervacije su otkazane.

Broj turista u aprilu u BiH je dostigao 760, dakle zabilježen je pad od 99,3 posto u poređenju s prošlom godinom, podaci su Turističke zajednice KS.

“Prošle godine smo u aprilu imali 60.000 noćenja, ove godine u aprilu samo 237 noćenja, dakle drastična razlika. U maju se situacija malo poboljšava, ali ništa značajno. Ovo je definitivno propala sezona, treba gledati da se ublaže posljedice koliko možemo”, kazala nam je Azra Džigal, direktorica Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Prošle godine, dodaje, u BiH je bilo puno turista iz Kine i Italije, zemalja koje su najpogođenije koronom. Ove godine sve je drugačije.

“Oporavak će biti dosta teži, to je sigurno. Čak i Svjetske turističke organizacije procjenjuju da će trebati barem dvije-tri godine da se situacija ponovo stabilizuje. Bili smo dugo na listi najpoželjnijih zemalja, ali nažalost zbog pandemije je sve stalo”, kaže Džigal.

Adnan Vlajčić, vlasnik turističke agencije Insider, kazao nam je da imaju tek nekoliko rezervacija za septembar i oktobar, ali da je neizvjesno i hoće li se to realizirati.

“Niko još ne zna šta će se desiti, ali nismo optimistični. Imamo nekoliko rezervacija za septembar i oktobar, ali i to je neizvjesno i moguće je da bude otkazano. Sad za sad ljudi se samo raspituju kakva je situacija, ali ništa konkretno”, govori Vlajčić.

Iz Relax Toursa su nam također odmah u startu kazali kako su ove godine svi dolasci stranih turista otkazani za narednu godinu.

“Nažalost, nemamo najavljenih dolazaka stranih turista za ovu godinu”, poručuju iz Relax Toursa.