Sve više radnika u Goraždu ostaje bez posla

0
62

Prema podacima Službe za zapošljavaje Bosansko-podrinjskog kantona u posljednja tri mjeseca u ovom kantonu bez posla su ostale 334 osobe. Podaci se odnose na period od 17.marta do 15. juna, a direktorica Službe za zapošljavanje Aida Bezdrob potvrdila je da je uglavnom riječ o radnicima koji dolaze iz proizvodnje.

“Od 17.marta do 31. maja u periodu trajanja pandemije kooronavirusa na evidenciju službe prijavljene su 294 osobe iz radnog odnosa, a u istom periodu, zbog zasnivanja radnog odnosa sa evidencije su odjavljene 193 osobe. U prvih 12 dana juna otpušteno je 40 radnika, uglavnom je riječ o radnicima iz proizvodnje i manjem broju osoba iz javnog sektora kojima je istekao ugovor ili su završile pripravnički staž”, kaže Bezdrob.

U odnosu na period prije pandemije povećanje broja nezaposlenih procentualno iznosi 3,2 posto. Na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK trenutno su 3.363 osobe, od čega je 278 visokoobrazovanih, 969 sa srednjom stručnom spremom, 987 kvalificiranih i 1083 nekvalificirane osobe. Trend otpuštanja radnika mogao bi biti nastavljen, što će prilično usložniti ionako tešku sitauciju u kojoj se nalazi BPK.

“Povećanje broja nezaposlenih na evidenciji znači i rast iznosa sredstava potrebnih za ostvarivanje prava na novčanu naknadu u vrijeme nezaposlenosti, koju trenutno koristi 266 osoba”, pojašnjava Bezdrob.

U posljednja tri mjeseca na posao je primljeno ili vraćeno 230 radnika, uglavnom kod poslodavaca koji su u periodu stanja nesreće obustavili rad, a jedino je Ginex objavio konkurs za upošljavanje novih 24 radnika.

U Službi za zapošljavanje ističu da je izvjesna realizacija dva programa u vrijednosti od 100.000 KM, program zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca ta što će biti izdvojeno 75.000 KM, a očekuje se i nastavak programa zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom i srednjem obrazovanju u redovnoj nastavi, koji Federalni zavod za zapošljavanje provodi u saradnji sa Službom i Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK.

Za ovaj program Federalni zavod je izdvojio novčana sredstva u iznosu od 31.846 KM.