Upitan opstanak Energoinvesta

46

Revizorska kuća Deloitte izrazila je sumnju u nastavak poslovanja jedna od najpoznatijih domaćih kompanija – Energoinvesta.

Ova sumnja se iznosi u revizorskom izvještaju o poslovanju kompanije za 2019. godinu.

Energoinvest je lani imao prihode od prodaje u visini od 133 miliona maraka, što je porast u odnosu na 129 miliona godinu ranije. No, ujedno je ostvario neto gubitak od skoro 7 miliona KM, nakon minusa od 10,9 miliona u 2018. godini.

Podsjetimo da je većinski vlasnik Energoinvesta Vlada Federacije sa 67 posto dionica.

– Gubici od operativnih aktivnosti, gubitak iznad visine kapitala, i pozicija tekuće likvidnosti povećavaju osnovanu sumnju u mogućnost nastavka poslovanja društva – naveli su iz ugledne revizorske kuće.  

Kako se navodi, na dan 31. decembra 2019. kratkoročne obaveze društva premašuju iznos kratkoročne imovine za 56,9 miliona KM.

Akumulirani gubici društva na dan 31. decemar 2019. su iznosil 223,4 miliona KM. Kompanija je prošle godine ostvarila neto gubitak u poslovanju u iznosu od 6,9 miliona maraka.

Kako se navodi u izvještaju, vremenska neograničenost poslovanja zavisi od dodatnih napora Uprave u pronalaženju i ugovaranju novih projekata, odnosno proširenju poslovanja Društva na nova tržišta, te obezbjeđenju dodatnih izvora finansiranja poslovanja.  

– Nisu nam predočeni planovi Društva i njegovih vlasnika vezano za prevazilaženje situacije u kojoj se društvo nalazi i omogućavanja nesmetanog nastavka poslovanja. Kao rezultat, nismo se uvjerili da je pretpostavka vremenske neograničenosti poslovanja adekvatna, te da priloženi finansijski izvještaji fer prikazuju, u svim značajnim odrednicama, finansijski položaj društva na dan 31. decembra 2019. kao i rezultate njenog poslovanja i promjene u novčanim tokovima za godinu koja je tada završila – stoji u dokumentu.