15 miliona eura bespovratnih sredstava malim firmama u regiji

47

Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ubrzavaju podršku malim i srednjim poduzećima (SMEs) u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Mjere poduzete za usporavanje širenja COVID-19 stvorile su velike pritiske na mala preduzeća, poremetile lance snabdijevanja i usporile ekonomiju. Mnoga mala i srednja poduzeća imaju ozbiljne probleme s novčanim tokom.

Teško pogođena poduzeća moći će koristiti nova sredstva kako bi se prilagodila novim izazovima, poboljšala kvalitetu proizvoda i povećala svoj izvozni potencijal u regiji i na širim evropskim tržištima.

Financijski paket uključuje 15 miliona eura bespovratnih sredstava Evropske unije, koji će dopuniti zajmove ERBD-a u iznosu do 70 miliona eura. Zajmovi će biti dostupni partnerskim bankama u regiji za kreditiranje lokalnih poduzeća.

Ova mjera dio je paketa EU za ekonomsku reaktivaciju u iznosu od 455 miliona eura bespovratnih grantova i 1,7 milijardi u zajmovima s povlaštenim uvjetima, pokrenutog početkom godine za podršku poslovnim i privatnim sektorima na zapadnom Balkanu u rješavanju problema izazvanih COVID-19.