Euro-Asfalt učestvuje u gradnji najskuplje ceste u Hrvatskoj

53

Širom Hrvatske u toku je realizacija infrastrukturnih projekata u vrijednosti 25 milijardi kuna (oko 3,3 milijarde eura. Ti projekti su u raznim fazama, a uključene su i neke kompanije iz naše zemlje.

Za neke su tek odobrena sredstva EU i očekuje se objava konkursa, dok su drugi u visokoj fazi izgradnje.

Četiri najveća projekta teška su oko 5,5 milijardi kuna, a posebno se ističe gradnja državne cesta 403, dionica duga 3 km vrijedne 456 miliona kuna.

U septembru konačno započinje izgradnja najskuplje ceste u Hrvatskoj. Dugačka je samo 3.000 metara, od čvora Škurinje do Luke Rijeka. Vrijednost izgradnje je 456,3 milijuna kuna.

Sljedećeg mjeseca na gradilištu u posao će biti uvedene kompanije Kolektor iz Slovenije, GP Krk iz Hrvatske i Euro-Asfalt iz Bosne i Hercegovine, koje su zajednički pobijedile na konkursu.

U 36 mjeseci na toj dionici će biti potrebno izgraditi tunel Podmurvice dužine 1,2 kilometara, vijadukt Piopi s 316 metara, vijadukt Mlaka sa 144 metra i podvožnjak s 56 metra duljine.

Riječ je o strateški važnoj saobraćajnici koja će povezati novi kontejnerski terminal riječke luke mrežom autocesta, koje vode prema srednjoj Europi, prije svega prema Sloveniji i na drugu stranu prema Zagrebu i mađarskoj granici. Bez te saobraćajnice dalji razvoj Luke Rijeka je gotovo nemoguć.