Kinezi na Balkanu grade fabriku za proizvodnju guma

0
71
Zrenjanin, 26.10.2020. - U industrijskoj zoni "Jugoistok" u Zrenjaninu, na povrsini od sto hektara, u toku realizacija visefazne gradnje proizvodnog kompleksa kompanije "Linglong Tajr" u kome ce se prema planu godisnje proizvoditi vise od 13 miliona guma za vozila. Rec je o povrsini koju zauzima oko 200 fudbalskih igralista i koja je veca od pojedinih zrenjaninskih naselja, podaci su Grada Zrenjanina. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/GRAD ZRENJANIN/MO)

U industrijskoj zoni “Jugoistok” u Zrenjaninu, na površini od sto hektara, u toku je realizacija višefazne gradnje proizvodnog kompleksa kompanije “Linglong Tire” u kome će se prema planu godišnje proizvoditi više od 13 miliona guma za vozila.

Riječ je o površini koju zauzima oko 200 fudbalskih igrališta i koja je veća od pojedinih naselja ovog grada u Vojvodini.

“Linglong Tire” u kompleks za proizvodnju pneumatika investira skoro milijardu dolara i to je najveća direktna strana investicija u Srbiji i najveća privredna investicija u Zrenjaninu ikada, piše Beta, prenosi BizLife. 

Investitor “Linglong International Europe” Zrenjanin odredio je za izvođače radova kineske kompanije “China Energy Engineering Group” (CEEC) i “China Road and Bridge Corporation” (CRBC), koje su angažovale i brojne podizvođače iz Srbije.

Za projektanta je izabana beogradska firma “Mašinoprojekt Kopring”.

U prvoj fazi podižu se tri ulazne kapije, dvije trafostanice i mreža lokalnih električnih vodova.

Istovremeno, u sklopu druge faze, izvode se radovi na izgradnji četvorospratne upravne i poslovne zgrade za istraživanje i razvoj, centra za rekreaciju zaposlenih i restorana, rezervoara i pumpne stanice za hidrantsku mrežu, kao i 608 parking mesta.

Rok za završetak svih radova u prve dvije faze je 1. septembar 2021.