Američki gigant Boeing otpušta 12.000 radnika

0
53

Američki proizvođač letjelica Boeing zbog pandemije otpušta 12.000 radnika, čak i pored činjenice da kompanija uskoro reaktivira proizvodnju problematičnog modela 737 Max. Kompanija iz Chicaga otpustit će ove sedmice više od 6.700 radnika bez odštete, dok će 5.500 radnika biti otpušteno uz neku vrstu otpremnine.

Također, Boeing će smanjiti svoju radnu snagu van granica Sjedinjenih Američkih Država. Naime, 630 osoba u Australiji, Novom Zelandu i Kanadi ostat će bez posla, prenosi Financial Times.

Otpuštanja dolaze nakon najave direktora Davida Calhouna koji je u aprilu kazao da će gigant koji zapošljava 160.000 osoba širom svijeta morati “skratiti” radnu snagu za oko 10 posto kako bi se nosio sa posljedicama pandemije koronavisua.

Također, Boeing se 2019. godine našao u problemima zbog dva rušenja modela 737 Max zbog čega je obustavljena proizvodnja.

Trenutni plan je pokrenuti proizvodnju “polako” kako bi tokom 2021 godine svakog mjeseca izgradili po 31 jedinicu ove letjelice koja je sada, kažu iz Boeinga, poboljšana u odnosu na prethodnu verziju.

Ipak, kompanija sada susreće problem smanjene potražnje za novim avionima s obzirom na pandemiju koronavirusa koja je snažno pogodila industriju avioprijevoznika. Naime, u aprilu Boeing nije primio niti jednu narudžbu.