Austrija protiv predloženog plana za oporavak Evrope

0
59

Austrija neće u ovome obliku podržati prijedlog Evropske komisije (EK) o fondu za oporavak evropske ekonomije od pandemije koronavirusa, rekao je u subotu austrijski ministar finansija Gernot Bluemel.
Komisija je u srijedu predložila instrument za oporavak od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.
“Austrija je uvijek spremna pregovarati ali ovom paketu nećemo dati zeleno svjetlo”, izjavio je Bluemel za javni servis.
Dodao je da bi po tom prijedlogu Austrija u europski proračun uplaćivala dvostruko više nego sada.
“Austrijski doprinosi bi se popeli na dva posto BND-a, a to je neprihvatljivo”, istaknuo je austrijski ministar.
Kancelar Sebastian Kurz je u razgovoru za njemački dnevnik Die Welt sredinom sedmice izrazio nadu da će EK izaći u susret tzv. “štedljivoj četvorki”, Austriji, Nizozemskoj, Danskoj i Švedskoj.
“Mi, ‘štedljiva četvorka’, se nadamo da će naši interesi biti uzeti u obzir. Mi želimo biti solidarni, ali smo zbog naših građana koji rade naporno i koji plaćaju porez, isto tako dužni pobrinuti se za rješenje koje bi bilo pravedno”, rekao je Kurz čiji se koalicijski partner Zeleni, protivi stavu narodnjaka.

“Mislim da je velika greška što se Sebastian Kurz profilira kao predvodnik grupe zemalja koje odbijaju prijedlog EK“, rekla je predsjednica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer za TV postaju ATV.
Osim plana za oporavak, EK je u srijedu predložila i revidirani Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021-2027. od 1.100 milijardi eura.
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel najavio je da će se 19. juna održati fizički sastanak na vrhu država članica EU na kojem će se pokušati dogovoriti novi višegodišnji budžet i plan za oporavak.
Da bi prijedlozi Komisije prošli moraju dobiti jednoglasnu saglasnost država članica i pristanak Evropskog parlamenta.