Bombardier otpušta 2.500 radnika

49
epa08223426 (FILE) - An exterior view of Canadian train manufacturer Bombardier Transportation in Henningsdorf, near Berlin, Germany, 08 July 2019 (reissued 17 February 2020). France's train manufacturer Alstom and Canadian train manufacturer Bombardier on 17 February 2020 issued statements saying they are discussing a possible purchase of Bombardier's train making business by Alstom in a deal valued at some 7 billion USD. EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Kanadska kompanija Bombardier, koja je uvela velike promjene u svom avionskom biznisu prije globalne pandemije, sada se suočava s velikim padom prihoda, a prinuđena je i da otpusti 2.500 radnika zbog krize uslovljene korona virusom.

Bombardier ova otpuštanja pravda padom tražnje za poslovnim avionima, jer je avionski sektor od marta gotovo potpuno zaustavljen, što je posljedica izazvana pandemijom.

“S očekivanim padom isporuka poslovnih aviona u industriji od 30 posto tokom dvanaest mjeseci zbog pandemije, Bombardier mora prilagoditi svoje aktivnosti i radnu snagu kompanije. Većina ovih smanjenja utjecat će na proizvodne aktivnosti u Kanadi i postepeno će se provoditi tokom 2020. godine”, rečeno je iz kompanije, prenosi Tanjug.

U izjavi za Radio Kanadu kompanija je saopćila da će 1.500 radnika biti otpušteno u Quebecu i 400 u Ontariju, a ostatak otpuštanja je planiran u međunarodnim objektima kompanije.

Kvartalni gubitak 200 miliona dolara

Bombardier je u martu obustavio sve operacije, u nastojanju da zaštiti zaposlene od širenja virusa.

Kompanija je postupno nastavila s radom prošlog mjeseca , ali je već u prvom kvartalu zabilježila gubitak od dvjesto miliona dolara.

Bombardier je bio u problemima mnogo prije početka pandemije.

Prema procjeni iz septembra 2019. godine, kompanija je bila suočena sa skoro deset milijardi dolara duga.

Bombardier zapošljava oko 60.000 ljudi širom svijeta.