Maersk otpušta 2.000 radnika

51

Danski div za brodski transport Maersk objavio je u utorak da otpušta oko 2.000 zaposlenika u sklopu plana restrukturiranja, iako je kompanija objavila da je prošla bolje nego što se očekivalo tokom pandemije koronavirusa.

Plan restrukturiranja prvobitno je najavljen u septembru i pokriva ogranke kompanije “Ocean” i “Logistika i usluge”.

AP Moller-Maersk, najveća svjetska kompanija za brodski kontejnerski transport, preusmjerava se na svoje transportne aktivnosti od 2017. godine i saopćili su da preliminarni podaci pokazuju bolji od očekivanog treći kvartal za ovu godinu.

Prihod za ovaj kvartal prijavljen je na 9,9 milijardi dolara, što je pad od 1% u odnosu na isti period prethodne godine, uprkos uticaju pandemije COVID-19.

“Količine su se oporavile brže nego što se očekivalo, naši su troškovi i dalje ostali pod kontrolom, stope prijevoza povećane su zbog velike potražnje, a naša zarada u sektorima logistike i usluga brzo raste”, rekao je u izjavi izvršni direktor kompanije Soren Skou, prenosi AFP.

Neizvjesna budućnost

Na rezultate u trećem kvartalu, koji će biti objavljeni 18. novembra, uticaće oko 100 miliona dolara troškova restrukturiranja, rekla je kompanija.

“Izgledi za Q4 su solidni iz istih razloga i stoga smo u mogućnosti nadograditi svoja očekivanja za cijelu godinu,” rekao je Skou.

Grupa je rekla da očekuje bruto operativni profit za godinu od 7,5 milijardi do 8 milijardi dolara, ali upozorila je da su izgledi za 2021. neizvjesni “zbog trajne pandemije”.