Pokrenuta prva nuklearna elektrana u arapskom svijetu

52

Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su uspješno pokretanje postrojenja za nuklearnu energiju Barakah, prvo u arapskom svijetu, što je značajan korak ka cilju zemlje za proizvodnju električne energije bez emisije štetnih gasova.

Ovom najavom, UAE postaje najnoviji član ekskluzivnog kluba 31 zemlje koje vode nuklearne operacije. Ujedno je ovo prva nova zemlja koja je pokrenula nuklearnu elektranu u tri decenije – posljednja je bila Kina 1990. godine.

Jedinica 1 postrojenja Barakah prvi je od planirana četiri reaktora u zemlji, za koje se očekuje da će, kada budu u pogonu, pokriti 25 posto potrebna za električnlom energijom u zemlji, s nultom emisijom ugljika.

– Danas je za UAE zaista istorijski trenutak – izjavio je Mohamed Ibrahim Al Hammadi, predsjednik Uprave za nuklearnu energiju (ENEC).

Dodao je da su sada još jedan korak bliže ostvarenju cilja snabdijevanja četvrtine svojih potreba za električnom energijom bez štetnih emisija.

Nakon nekoliko sedmica daljnjih sigurnosnih ispitivanja, očekuje se da će se Jedinica 1, kojom upravlja podružnica ENEC-a, Nawah Energy Company, priključiti na električnu mrežu UAE.