Smanjena norveška ulaganja u naftu i plin

0
59

Očekuje se da će norveška ulaganja u naftu i plin, koji su ključni pokretač ekonomije te zemlje, tokom 2021. godine naglo pasti nakon što su ove godine rasla manje od očekivanja, pokazalo je u istraživanje Nacionalne statističke agencije (SSB).

Očekuje se da će najveći pad doći iz područja istraživanja novih rezervi i finansiranja razvojnih projekata, dok će se tekući radovi na izgradnji naftnih polja nastaviti uglavnom kako je i očekivano.
Prognoze temeljene na podacima naftnih kompanija pokazuju da su investicijski planovi za 2020. godinu smanjeni na 180,3 milijarde norveških kruna (19 milijardi dolara) sa 185,4 milijarde kruna iz februara, no to je i dalje više nego 2019. godine kada su bili vrijedni 177,5 milijardi norveških kruna.

Iduće godine se očekuje da će ulaganja u norveški naftni sektor iznositi 145,6 milijardi kruna, u usporedbi sa prije tri mjeseca prognoziranih 152 milijarde kruna, saopćio je SSB.
Cijena sjevernomorske nafte u aprilu je pala na najniži nivo u dva desetljeća, dok su blokada i ograničena putovanja uticala na oštro smanjenje potražnje za fosilnim gorivima.
Naftne kompanije, uključujući i norveški Equinor, saopćile su kako namjeravaju smanjiti i operativnu i kapitalnu potrošnju, radi očuvanja novca u slučaju pogoršanja.
Planirano smanjenje poreza koje parlament trenutno razmatra moglo bi dovesti do toga da kompanije odobre više projekata, uključujući razvoj naftnih polja NOAKA, Eldfisk North, Greveling i Lavrans, saopćila je statistička agencija.
Norveška centralna banka nedavno je po prvi put smanjila svoju ključnu kamatnu stopu na nula posto, navodeći kao razlog uticaj pandemije Covida-19 i slabijih cijena nafte.