Svjetska ekonomija izgubila je najmanje 126 milijardi dolara usljed pandemije

52

Novo istraživanje Međunarodnog trgovinskog centra (ITC) pokazalo je da se međunarodna trgovina smanjila u sva četiri tromjesečja 2019. godine, a padovi su intenzivirani 2020. godine usljed pandemije zbog čega je svjetska ekonomija u gubitku od najmanje 126 milijardi dolara.

Prema izvještaju ITC-a, kineski izvoz je u februaru ove godine potonuo oko 21 posto u odnosu na godinu ranije. Iako se Kina u martu malo oporavila, pandemija je počela pogađati izvoz iz drugih zemalja, piše Russia Today.

“Potpuni efekti krize još nisu vidljivi jer je većina zemalja počela zatvarati granice krajem marta i aprila 2020. godine”, navode iz ITC-a, a podaci za ove mjesece nisu bili dostupni u trenutku objavljivanja izvještaja.

Blokade u Kini, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama imale su najveći utjecaj na međunarodnu trgovinu jer su ove tri ekonomije, naglašavaju iz ITC-a, glavni igrači u globalnim lancima snabdijevanja, pa su stoga važni uvoznici sirovina, dijelova i komponenti.

Kao rezultat toga, afrički izvoznici će izgubiti više od 2,4 milijarde dolara u globalnom lancu izvoza, a više od 70 posto tih gubitaka povezano je s privremenim kršenjem lanca opskrbe s Evropskom unijom.

Prema podacima ITC-a, tri glavna trgovačka centra (Kina, SAD, EU) čine 63 posto uvoza svjetskog lanca snabdijevanja i 64 posto izvoza. Stoga ICT navodi da je globalna ekonomija izgubila najmanje 126 milijardi dolara usljed pandemije.

U izvještaju Međunarodnog trgovinskog centra navodi se još da je pandemija ozbiljno pogodila više od 55 posto svih malih i srednjih preduzeća. Dvije trećine njih izvijestilo je da je kriza imala ogroman utjecaj na njihove poslovne aktivnosti.